Rodna nejednakost na tržištu rada

Razlika u zaradama između muškaraca i žena u Srbiji postoji, a podaci pokazuju da žene, iako imaju isti nivo obrazovanja i godine radnog iskustva, zarađuju oko 12% manje od muškaraca, izjavila je direktorka Fondacije za razvoj ekonomske nauke (FREN) Jelena Žarković Rakić, na konferenciji "Rodna nejednakost na tržištu rada" održanoj 11. februara u prostorijama UN House u Beogradu.

Konferencniji su pored direktorke FREN-a prisustvovali i Nina Mitić, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zadužena za Sektor za rodnu ravnopravnost i antidiskriminacionu politiku, Milana Raković, šefica kancelarije Un Women u Srbiji, Vladan Miladinović, šef Odeljenja za politička i ekonomska pitanja i odnose sa medijima u Ambasadi Kanade u Srbiji, Živa Humer, Institut za savremene društvene i političke studije (Slovenija), Marko Vladisavljević i Ivana Poljak, FREN, Irma Lutovac, konsultant, Biljana Janić, FemPlatz i Aleksandra Vladisavljević, ekspert za rodno odgovorno budžetiranje.

Konferencija, je organizovana uz podršku Kancelarije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), sa ciljem da predstavi rezultate istraživanja koje je sprovela Fondacija za razvoj ekonomske nauke kroz projekat Rodna nejednakost na tržištu rada i mere fiskalne konsolidacije. Analiza je sprovedena s namerom da se analizira kako je smanjenje plata, kao deo mera štednje, uticalo na jaz u zaradama između muškaraca i žena u javnom sektoru i verovatnoću njihovog prelaska u neki drugi sektor (privatni, nezaposlenost ili neaktivnost). Ovo istraživanje je podržalo Partnerstvo za ekonomske politike (Partnership for Economic Policy - PEP).

U prilogu možete pronaći Policy Brief koji je rezultat rada na ovom projektu.

Izjave učesnika možete promaći na linku http://tanjug.rs/multimedia.aspx?izb=v&&GalID=391460