FREN u medijima

Globalna razlika u kvalitetu života i prihodima opada poslednjih godina, najviše zbog brzog ekonomsko rasta mnogoljudnih azijskih zemalja, ali istovremeno razlike unutar zemalja se povećavaju, kako na Istoku, tako i na stagnirajućem Zapadu, jedan je od glavnih zaključaka tribine "Nejednakost kao globalni izazov - pogled sa Balkana".

U  toku su razgovori sa Međunarodnim monetarnim fondom, ali, kako je najavljeno, aranžman će ovaj put biti blaži, odnosno sa manje uslova za Srbiju. Koliko će to omogućiti vladi da bude široke ruke i da troši možda i više nego što dozvoljava snaga srpske privrede.

Gostovanje Jelene Žarković u emisiji "Pravi ugao" o načinima za smanjenje siromaštva u Srbiji.

Nemanja Vuksanović, istraživač Fondacije za razvoj ekonomske nauke kaže da su plate, posmatrano u evrima, pre svega porasle zbog jačanja kursa. Dodaje da su plate rasle više, negoi produktivnost radnika, ali i da je moguće da plate i dalje porastu.

N1 Jelena Žarković Rakić: "za aktivne mere zapošljavanja trošimo manji procenat BDP-a nego što smo se obavezali kroz nacionalnu strategiju zapošljavanja."

Nenad Jevtović, istraživač FREN-a: "Rast je prvenstveno zabeležen u gradovima i nekoliko opština u Vojvodini duž Koridora 10, a najviše ljudi posao je našlo u prerađivačkoj industriji - oko 37.000."

Jelena Žarković Rakić: „Jedan od važnih razloga velike nejednakosti je tranzicija u kojoj je Srbija imala rast BDP-a bez rasta zaposlenosti.”

 

Privreda Srbije je u 2017. godini ostvarila značajan napredak ka uspostavljanju makroekonomske stabilnosti, ali je rast privrede skroman, dok su znatnije reforme izostale.

Dohodna nejednakost u Srbiji veća je nego u bilo kojoj od članica Evropske unije, rečeno je danas na forumu socijalni dijalog "Dohodna nejednakost u Srbiji".

Pre nekoliko dana Vlada Srbije je usvojila Predlog zakona o budžetu, koji bi uskoro trebalo da se nađe pred poslanicima parlamenta, a ono što on sadrži je planirani deficit budžeta u iznosu od 0,6 odsto BDP-a", kaže profesorka beogradskog Ekonomskog fakulteta i direktorka Fondacije za razvoj ekonomske nauke Jelena Žarković Rakić.

Pages